Fort Everdingen

Op een strategische plek op de grens met Gelderland ligt Fort Everdingen aan de Lek. 

Tegenwoordig is bierbrouwerij Duits & Lauret de eigenaar van Fort Everdingen. Op het fortterrein bevindt zich naast een brouwerij en een proeflokaal ook een kleinschalige camping met aparte plek voor campers. Bierproeverijen kunnen gecombineerd worden met een rondleiding over het terrein en fortbezichtiging.

Meer informatie

De Diefdijk

De Diefdijk is een bijzondere binnendijk, in 1284 aangelegd als zijkade. In de 18e eeuw ging hij deel uitmaken van de Oude Hollandse Waterlinie. De dijk vormde ook een onderdeel van de 19e-eeuwse Nieuwe Hollandse Waterlinie. De dijk doet nog steeds dienst als volwaardige (tweede) waterkering die de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden beschermt bij wateroverlast uit de Betuwe.

Meer informatie

Fort bij Asperen

Fort bij Asperen is een fort aan de Linge. Tussen 1845 en 1847 is het fort gebouwd. Omringd door een gracht die diende als extra bescherming. In 2012 is het bijzonder gerestaureerde en vormgegeven dakgewelf van de toren gemaakt. De koepel, die ervoor zorgt dat het regenwater wordt tegengehouden, bestaat volledig uit glazen leien die ontwikkeld zijn in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Maar liefst 600 kinderen uit de buurt mochten een eigen tegel versieren. 

Foto's: Raimond Kollman

Meer informatie
Droneshot van de glazen koepel bij Fort bij Asperen

Werk aan het Spoel

Werk aan het Spoel ligt langs de Lek op een kilometer ten oosten van Fort Everdingen, vlakbij de stad Culemborg. Het is gebouwd in de periode 1816-1824 en had tot doel om de aldaar gelegen waaiersluis te beschermen. Samen met de inundatievoorzieningen van Fort Everdingen kon hiermee de polder tussen Culemborg en de Diefdijk onder water worden gezet om Holland te beschermen tegen de vijand. Je kunt hier nu heerlijk lunchen bij restaurant Caatje aan de Lek, mee doen aan een workshop beeldhouwen of genieten van een cultureel festival.

Meer informatie

Ontdek de Waterlinies - Wandel- en fietsroutes langs Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie