Vergiftigingszaak

De prachtige regio tussen Lek en Linge staat bekend om de serene rust die je er kunt ervaren. Op de fiets door de polder, varend over de rivier. Maar wist je dat deze regio ook een paar spannende verhalen te vertellen heeft?

Op stap in Vijfheerenlanden? Dan staat (wat ons betreft) natuurlijk een bezoekje aan de steden Leerdam en Vianen op je planning, net als het mooie natuurgebied de Zouweboezem. Maar deze streek heeft nog veel meer te bieden! We zetten daarom deze maand een aantal spannende verhalen op een rijtje, voor iedereen die het gebied nog wat beter wil leren kennen.

Nog een spannende zaak in Leerdam: deze stad was in 1632 in de ban van een vergiftigingszaak. Jannigje Dirks zou rattenkruid hebben gekocht en vrij kort daarna overleed haar man Lambert, zonder lang ziekbed. Volgens de historische vereniging van Leerdam raakte de vrouw verdacht omdat ze kort na zijn overlijden alle spullen verkocht en tegen iemand verklaarde: ‘Je denkt zeker dat ik rattenkruid in de brij heb gedaan?’’ De vrouw werd nooit opgepakt. Toen de verdenkingen rezen, was Jannigje namelijk al spoorloos verdwenen. De historische vereniging van Leerdam tekende het verhaal op, waarna filmmaker Jonathan van Wieren besloot het te verfilmen. Hij koos het prachtige Hofje van Mevrouw Van Aerden als decor. ,,Als Leerdammer heb ik het Hofje altijd een mooie plek gevonden, dus het was geweldig om juist daar te filmen’’, zegt Van Wieren. De link met het hofje is fictief, benadrukt hij. Maar de twee zaken worden door de film op creatieve wijze met elkaar verbonden. Het Hofje van Mevrouw Van Aerden is niet altijd geopend. Wel kun je het gebouw van de buitenkant bewonderen (aan de Kerkstraat en Huisgracht). In de zomer is de nutstuin geregeld te bezoeken.

De film kun je hier bekijken.