Tunnels van Leerdam

De prachtige regio tussen Lek en Linge staat bekend om de serene rust die je er kunt ervaren. Op de fiets door de polder, varend over de rivier. Maar wist je dat deze regio ook een paar spannende verhalen te vertellen heeft?

Op stap in Vijfheerenlanden? Dan staat (wat ons betreft) natuurlijk een bezoekje aan de steden Leerdam en Vianen op je planning, net als het mooie natuurgebied de Zouweboezem. Maar deze streek heeft nog veel meer te bieden! We zetten daarom deze maand een aantal spannende verhalen op een rijtje, voor iedereen die het gebied nog wat beter wil leren kennen.

Zijn ze er nu wel of niet? Al jaren wordt er door de Leerdamse blogger Astrid van Vrouwerf, samen met Peter van Rooden van de Historische Vereniging Leerdam, onderzoek gedaan naar een gangenstelsel in Leerdam. ,,We hebben meerdere verhalen over de tunnels gehoord, maar hard bewijs is er nog niet’’, zegt ze. Al kan daar over niet al teveel tijd wel verandering in komen. ,,We hebben contact met mensen die een huis in de Hoogstraat hebben verbouwd en toen op het begin van een tunnel zijn gestuit. Daar hopen we snel een kijkje te kunnen nemen.’’ Behalve in de Hoogstraat zouden er nog meer plekken in de binnenstad zijn die op het gangenstelsel waren aangesloten. Van Vrouwerf: ,,Er zouden ook ingangen in de stadsmuur zijn geweest. In de jaren vijftig zijn er werkzaamheden geweest waarbij die zijn ontdekt. Informatie over hoe de tunnels precies hebben gelopen, hebben we nog niet, maar de stadsmuur is een logische plek.’’

Het mysterie van de oude tunnels is nog altijd niet opgeklaard. Maar als het aan Astrid ligt, komen Leerdammers en toeristen er snel meer over te weten. En wie weet, kun je over een tijdje wel een tunnel bezoeken.

Het onderzoek is te volgen op www.tunnelsvanleerdam.nl.