Smullen tussen Lek & Linge

Wil je het gebied Tussen Lek en Linge écht goed leren kennen? Kom dan genieten van onze unieke streekproducten. In Vijfheerenlanden kun je bijvoorbeeld je eigen visje vangen en opsmikkelen, vele lokale biertjes drinken en van lang vergeten fruit proeven.

Pittoreske stadjes en prachtige vergezichten trekken toeristen al jaren naar het gebied tussen Lek en Linge. Maar de liefde van de bezoeker gaat door de maag (toch?) en gelukkig heeft Vijfheerenlanden ook op dat vlak een hoop te bieden. Wil je de streek niet alleen zien, maar ook proeven? Hier moet je zijn.

Bier uit een fort
In het prachtige Fort Everdingen is de brouwerij Duits & Lauret gevestigd. Hier wordt niet alleen lokaal bier gebrouwen, de goudgele lekkernij wordt ook verwerkt in bijvoorbeeld mosterd en fudge. De locatie is uniek, weet Marco Lauret. "Ik ken geen andere bierbrouwerij in een fort." Het bleek een gouden zet en niet alleen omdat toeristen hun bezoek aan het fort nu kunnen combineren met een huisgemaakt biertje. "Het fort is heel geschikt voor het brouwproces. Het kent vele koele plekken en dat is gunstig voor de opslag en rijping van ons product." Het proeflokaal en de winkel zijn te bezoeken van donderdag tot en met zondag. Bij het fort zit ook een camping. Meer informatie op de website forteverdingen.com/.

Je eigen visje vangen
Visliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan Forellen Visvijvers Zederik in Meerkerk. Hier kun je je eigen visje vangen en opeten. Je mag de vis ook omruilen voor een gerookt exemplaar, zegt eigenaresse Rosita Steenis. "We hebben twee vijvers waar mensen lekker ontspannen kunnen vissen. Als er vis overblijft, doneren we dat aan de voedselbank." Reserveren is niet mogelijk. Er is een vrije inloop. Bezoekers wordt aangeraden vooraf op de website
te kijken voor de actuele openingstijden: forelvisvijverszederik.nl

Vergeten fruit
Op een fietsroute door de streek kom je er al snel langs: het prachtige Wiel van Bassa bij Schoonrewoerd. In het gebied staan 600 oude hoogstamfruitbomen met oude fruitrassen. Omwonenden plukken dat fruit en maken er heerlijke sappen en stroop van. "Dit fruit ligt niet in de supermarkt", zegt Ton Stek. "We vinden het geweldig om inwoners en bezoekers ermee kennis te laten maken." Met de verkoop van de producten werd begonnen, om geld op te halen om het gebied te onderhouden. "We willen de wiel en de prachtige omgeving behouden voor toekomstige generaties. Het fruit is dus eigenlijk bijzaak, maar wel een hele mooie bijzaak." De producten zijn op verschillende plekken in de regio te koop. Meer informatie op de website: heerlijkheidvijfheerenlanden.nl

Beroemde bakster
Wie behalve gezond fruit ook wel eens een taartje lust, kan terecht bij De Bakplaats in Ameide. Niet alleen zoetekauwen er aan hun trekken, je kunt er ook terecht voor een kaasbroodje, tosti of soepje. Maar natuurlijk zijn het vooral de taarten die De Bakplaats zo uniek maakt. Die worden namelijk vers bereid door eigenaresse en Heel Holland Bakt-finaliste Marjolein van Till. ,,Toen ik begon met De Bakplaats werkten we veel op bestelling, maar door corona zijn we langzaam omgeschakeld naar een winkel met zoet en hartig lekkers’’, zegt ze. In de zomer is er een ijsvitrine en in de winter hoopt Marjolein een chocoladebar te openen. ,,Ik maak zoveel mogelijk gebruik van lokale producten, zoals graan uit deze regio’’, zegt ze. Met een taartje uit Ameide proef je de streek dus dubbelop. De Bakplaats is geopend van woensdag tot en met zaterdag. Meer informatie op de website: watbaktmarjolein.nl.

Wil je nog meer lokale lekkernijen kopen of combineren tot een leuk cadeau? Dan kun je ook terecht bij de VVV in Leerdam en Vianen. Lees meer over Proef de streek bij Tussen Lek & Linge.