Musea in Tussen Lek & Linge

Wist je dat Vijfheerenlanden de perfecte gemeente is om te bezoeken als museumliefhebber? Niet alleen hebben we een nationaal museum binnen de gemeentegrenzen, maar er zijn ook allerlei kleinere interessante musea te bezoeken. Wanneer ga jij?

Voor wie dol is op musea is het Nationaal Glasmuseum in Leerdam een must. Het telt twee locaties: aan de Lingedijk vind je kunstwerken en tentoonstellingen, in de glasblazerij op de Zuidwal kun je zien hoe glasblazers het eeuwenoude beroep nog steeds uitvoeren. En ook geen onbekende in de museumwereld is het Stedelijk Museum in Vianen. Dit museum heeft meerdere ‘hits’ gehad, met onder meer tentoonstellingen over kattenschilderijen, prinses Beatrix en Barbie.

Maar Vijfheerenlanden kent ook een aantal wat onbekendere maar evengoed interessante parels van musea. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

Jukeboxmuseum - Een feest om te bezoeken: Jukebox Galery in Leerdam. Het telt honderden verschillende jukeboxen die ook nog eens allemaal aan kunnen. Welk nummer zet jij op? Behalve jukeboxen heeft het museum ook een aantal andere bijzondere items in de aanbieding, zoals Coca-Cola automaten, flipperkasten, vintage speakers en slotmachines. Website: www.jukeboxgalery.com. Open: Op afspraak.

Bezoek een boerderij - Niet echt een museum, maar zeker een interessant bezoek. Tijdens de Boerderijdagen (eens per jaar) zetten veel boerenbedrijven de deuren open. Vijfheerenlanden kent vele agrariërs en op deze manier krijg je een mooi kijkje achter de schermen én op ons platteland. Website: www.campina.nl/boerderijdagen.

Statenbijbelmuseum - Voor wie geïnteresseerd is in Nederlands cultureel-religieus erfgoed is het Statenbijbelmuseum in Leerdam een aanrader. Hier vind je eeuwenoude bijbels, statenbijbels, bijbels met historische landkaarten, kinderbijbels en nog veel meer. Het museum wil een inkijkje geven in de invloed van de Bijbel op het leven van alledag. Website: www.statenbijbelmuseum.nl. Open: op afspraak.

Natuurcentrum De Schaapskooi - Bij Natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd combineer je een bezoek aan de permanente expositie over de griendcultuur in deze omgeving, met een prachtige wandeling door de omgeving. Het natuurcentrum is het verenigingsgebouw van de Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden. Er zijn geregeld lezingen en activiteiten. Behalve de permanente expositie over grienden, staan er ook een aantal vitrines met opgezette vogels. Website: www.natuurcentrum.nl

Historium Lexmond - Het Historium in Lexmond is het verenigingsgebouw van de Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop. Er worden geregeld lezingen georganiseerd. Daarnaast is het gebouw elke woensdagmiddag geopend. Bezoekers, veelal uit de omgeving, kunnen dan onderzoek doen in de archieven, krantenknipsels en boeken van de vereniging. In het Historium is een bibliotheek met lokale en regionale boeken ingericht en kun je een permanente tentoonstelling bezoeken van voorwerpen die in de loop der jaren zijn geschonken en verzameld. Ze geven een beeld van het leven in Lexmond en Hei- en Boeicop, door de jaren heen. Website: www.vhlhb.nl

Bridgemuseum - Het Bridgemuseum in Leerdam ontstond in 1971 met het verzamelen van bridgemagazines en - boeken. Inmiddels is er een heel museum met een collectie boeken en tijdschriften in 28 talen over de populaire denksport. Verder laat het museum de oorsprong van het spel zien en hoe bridge in de loop der jaren is veranderd. Naar eigen zeggen is dit het enige bridgemuseum in de wereld. Website: www.bridgemuseum.nl

Kijk voor meer tips Tussen Lek & Linge eens op onze Op pad pagina!