Natuurcentrum De Schaapskooi

Welkom bij natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd! Omringd door fruitbomen, grienden en een uitgestrekt polderlandschap. Hier ervaar je de prachtige natuur van deze regio in het klein. 

Bekijk ook de video

Verstopt middenin het landschap vind je natuurcentrum De Schaapskooi. Deze oude schapenstal is het thuis van de Natuur- en Vogelwacht de Vijfheerenlanden, dat het gebruikt om kinderen en volwassenen zoveel mogelijk te leren over de natuur in hun omgeving.  Je vindt er wisselende tentoonstellingen en diverse streekproducten. Er staan opgezette dieren, die in deze regio werden gevonden en er hangen kaarten van hoe de regio er vroeger uitzag. Maar het gebouw is niet het enige dat een bezoek aan de Schaapskooi een bezoekje waard maakt. 

In het landschap vind je de voor de regio traditionele grienden. Grienden zijn vochtige akkers die ongeschikt zijn voor akkerbouw en veeteelt en daarom vroeger veel werden gebruikt voor het verbouwen van wilgenhout. Van dat hout werden vervolgens allerlei producten gemaakt. De vraag naar griendhout nam met de tijd sterk af, maar het bijzondere landschap is hier gebleven. 

,,Het is een typisch landschap voor deze streek’’, legt Etta Eleveld van het natuurcentrum uit. ,,Vanaf de Schaapskooi zijn verschillende wandelroutes uitgezet om dat te ervaren.’’ De routes leiden langs een ooievaarsnest, bijenkast, zwaluwnestkast en verschillende fruitbomen, die al even traditioneel zijn voor deze streek. Er zijn appel- en perenbomen, het fruit wordt geplukt en in grote kisten verkocht.

Beheerder Arie Versluis bekijkt elke geplukte appel zorgvuldig. ,,Appels die niet meer goed zijn, gooien we meteen weg. Het mooiste fruit wordt hier verkocht en ander fruit brengen we, met fruit dat we elders in deze regio mogen plukken, naar Breukelen. Daar wordt het geperst tot een lekker sapje, dat wij vervolgens weer verkopen.’’ 

Het sap smaakt elk jaar anders, vertelt hij. ,,Ons recept bestaat uit wel tien verschillende soorten en zorgt voor een zoetige smaak. Maar we zijn natuurlijk afhankelijk van de oogst. Zijn er relatief veel goudrenetten, dan valt de sap iets zuurder uit.’’ De sap is behalve in de schaapskooi ook in diverse winkels in de regio te koop. De appels worden ook gebruikt voor het maken van stroop en cider. ,,Mooi om te zien wat er allemaal voor lekkers voortkomt uit onze appels en peren’’, zegt Etta. 

Dat is precies waar het de Natuur- en Vogelwacht om te doen is: mensen leren de natuur weer te waarderen. ,,We organiseren vaak activiteiten voor kinderen, zoals uilenballen uitpluizen en zelf je fruit persen. We hopen natuurlijk dat hoe meer ze weten van de natuur, hoe minder ze geneigd zijn om hun kauwgom buiten uit te spugen.’’ 

Beleef het zelf! Tijdens openingstijden zijn in de Schaapskooi wisselende tentoonstellingen te bekijken en kun je er de sappen van eigen fruit proeven. Is de Schaapskooi dicht? Dan kun je vanaf deze locatie een mooie wandeling door de weilanden maken. In de fruitschuur is het geplukte fruit te koop. Je kunt dit zelf wegen en geld achterlaten in een kistje. De openingstijden staan op de website.

Fiets de Ontdek & Beleefroute

Tijdens de Ontdek & Beleefroute kun je al je zintuigen prikkelen en de streek beleven. We brengen je langs ambachten als rietvlechten, ijs maken, kaas maken en het boerenleven.

Bekijk de Ontdek & Beleefroute