Slot Loevestein

Loevestein is een relatief jong museum, in 1994 ontstaan door de verzelfstandiging van Rijksmusea. Sindsdien heeft het museum zich ontwikkeld tot een actief en dynamisch museum dat midden in de samenleving staat en een breed publiek bereikt.

Loevestein is meer dan alleen erfgoed. De missie van Loevestein is het uitdragen van de betekenis van de gebeurtenissen van Loevestein.

Zo vertelt Loevestein het verhaal van eeuwenlange politieke strijd en macht en tegelijk is Loevestein een voorbeeld van hoe Nederland is ontstaan. Hierbij gaat het niet zozeer om de historische gebeurtenissen, maar hoe het tot de waarden van onze huidige samenleving is gekomen.

Het verhaal van Loevestein gaat verder dan het intellectuele erfgoed van Hugo de Groot. Het gaat over thema’s als richtingenstrijd, superioriteit, politieke processen, intolerantie, humanisme, dictatuur, anti-fundamentalisme, kolonialisme, eigendom, persoonlijk en internationaal recht, oorlog, vrijhandel, moraliteit. Thema’s die vandaag de dag bijzonder actueel zijn.

Locatie