Tegenlicht – Zelfportretten en landschappen van Willem den Ouden

Contact

Stedelijk Museum Vianen
Stedelijk Museum Vianen
Voorstraat 97
4132 AP Vianen
Plan je route

De zon op volle sterkte
Willem den Ouden (1928) geniet vooral bekendheid door de schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s die hij in de afgelope…

De zon op volle sterkte
Willem den Ouden (1928) geniet vooral bekendheid door de schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s die hij in de afgelopen vijftig jaar maakte van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woont. En niet alleen van het landschap, maar ook van de onmetelijke ruimte daarboven – en van het verband tussen lucht en land, dat wordt gelegd door de zon en door de schaduwen die de wolken werpen. In 1995 maakte hij ook een reeks litho’s van het landschap langs de Lek, onder andere bij Vianen. Een van die litho’s hangt sinds kort in de vaste opstelling van het Stedelijk Museum Vianen. Opvallend is dat Den Ouden er niet voor terugdeinsde voor zijn landschappen recht tegen de zon in te kijken. Net als illustere voorgangers als William Turner, Vincent van Gogh en Edvard Munch gaf hij geregeld de zon zelf weer, op volle sterkte, niet versluierd door wolken. Op zijn tentoonstelling in Vianen zijn veel van deze tegenlichtlandschappen te zien.

Zelfportretten
Door zijn hoge leeftijd – hij hoopt een week na de opening in Vianen zijn 95ste verjaardag te vieren – is Den Ouden inmiddels fysiek niet meer in staat om buiten te werken. Daarom heeft hij zich in de laatste jaren toegelegd op het schilderen van zelfportretten voor een spiegel bij het raam in zijn woonkamer. Voor ieder zelfportret stelt hij zichzelf een opgave: hij wil een specifieke gezichtsuitdrukking schilderen, een bepaald gebaar van een hand bij zijn hoofd of een ingewikkelde lichtsituatie. Ook in de zelfportrettenreeks speelt tegenlicht regelmatig een rol. 

Het Stedelijk Museum Vianen stelt behalve een keuze uit de landschappen ook alle recente zelfportretten van Den Ouden tentoon. Bruikleengevers zijn de Willem den Oudenstichting, het Museum Henriette Polak in Zutphen en de Gemeente West-Betuwe. De tentoonstelling Tegenlicht – Zelfportretten en landschappen van Willem den Ouden wordt op zondag 12 maart vanaf 15.00 uur geopend door de dichter Willem van Toorn, die een reeks gedichten over Den Oudens recente zelfportretten schreef voor het boekje Achter de dijk. Die uitgave is in de museumwinkel te koop. De opening wordt muzikaal omlijst door het barok en renaissance ensemble Alta Capella Vianensis. Voor de opening dient u zich aan te melden bij het museum: pers@stedelijkmuseumvianen.nl

De tentoonstelling is op twee locaties in Vianen te zien. De schilderijen en tekeningen van Willem den Ouden hangen in het Stedelijk Museum Vianen, van dinsdag t/m zondag. Voor zijn etsen en litho’s kunt u naar de Lekpoort in Vianen, open in het weekend tijdens museumuren.

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Locatie